«Jura novit curia» i norsk voldgift
575/2024

«Jura novit curia» i norsk voldgift

En studie av nordisk rett og «best practice»

MarIus No. 575

Sjørettsfondet
Nordisk institutt for sjørett
Universitetet i Oslo

© Sjørettsfondet, 2024

ISSN: 0332-7868

Sjørettsfondet

University of Oslo

Scandinavian Institute of Maritime Law

P.O. Box 6706 St. Olavs plass 5

N-0130 Oslo

Norway

Phone: 22 85 96 00

E-mail: sjorett-adm@jus.uio.no

Internet: https://www.sjorettsfondet.no/

Editor: Professor dr. juris Trond Solvang –

e-mail: trond.solvang@jus.uio.no

Digital Publishing: Aksell AS

Forord

Avhandlingen ble skrevet som masteroppgave mens jeg var vitenskapelig assistent ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo. Den publiseres i det vesentlige som ved innlevering, men med enkelte mindre endringer. Blant annet er kapittel 10.3 delvis omstrukturert, med noen tilføyelser og presiseringer.

«Jura novit curia» var for meg et ukjent begrep frem til første veiledningstime med professor Amund Tørum, som noen dager senere skulle holde foredrag om emnet ved Copenhagen Arbitration Day. I instituttets ånd anbefalte han meg å underlegge analysen en nordisk, komparativ tilnærming, men understreket at også engelsk og sveitsisk rett kunne by på viktige perspektiver til arbeidet. Leselisten min på slutten av timen var ikke kort.

At arbeidet med avhandlingen kom vel i havn, skyldes betydelig hjelp fra mange hold. Først og fremst vil jeg takke Amund for de mange og uvurderlige diskusjonene om både avhandlingen og tilgrensende emner. Jeg vil også takke professor Trond Solvang, som fra tidlig av viste interesse for oppgaven min, og som kom med verdifulle innspill og perspektiver underveis. Ikke minst har oppgaven organisk vokst frem gjennom de daglige lunsjsamtalene på Sjøretten.

Også utenfor fakultetets vegger har det vært mye hjelp å få. Det var først etter en interessant samtale med Geir Gustavsson i advokatfirmaet BAHR, min nåværende arbeidsgiver, at jeg bestemte meg for å skrive masteroppgave om voldgift og kontradiksjon.

Mine forsøk på å få innspill fra fremtredende fagpersoner i Sverige var også vellykkede. Jeg vil takke Natalia Petrik fra Skiljedomsinstitutet ved Stockholms Handelskammare (SCC) for at hun satte av tid til en samtale om oppgaven min. Videre vil jeg takke Juridiska institutionen ved Stockholms universitet som la til rette for et kortere studieopphold i Stockholm, der jeg fikk diskutere emnet mitt med professor Lars Heuman hvis lærebøker har vært viktige i arbeidet mitt.

Til sist vil jeg takke foreldrene mine, som hjalp meg med iherdig korrekturlesning og sporadiske matpakkeleveranser i den intensive innspurten før leveringsfristen.

Oslo, desember 2023

Fredrik Nikolai Aarnes