Koassurandørenes følgeplikt
577/2024

Koassurandørenes følgeplikt

Koassurandørenes plikt til å følge hovedassurandørens erstatningsoppgjør i direkte forsikring

MarIus No. 577

Sjørettsfondet
Nordisk institutt for sjørett
Universitetet i Oslo

© Sjørettsfondet, 2023

ISSN: 0332-7868

Sjørettsfondet

University of Oslo

Scandinavian Institute of Maritime Law

P.O. Box 6706 St. Olavs plass 5

N-0130 Oslo

Norway

Phone: 22 85 96 00

E-mail: sjorett-adm@jus.uio.no

Internet: https://www.sjorettsfondet.no/

Editor: Professor dr. juris Trond Solvang –

e-mail: trond.solvang@jus.uio.no

Digital Publishing: Aksell AS

Forord

Avhandlingen ble levert som en 60-poengs masteroppgave ved Universitetet i Oslo og ble skrevet da jeg var vitenskapelig assistent ved Nordisk Institutt for Sjørett i 2023. I kommersielle forsikringsavtaler finner man et vell av interessante og prinsipielle kontraktsrettslige problemstillinger, og det var dette som ledet meg til å skrive en avhandling om koassurandørenes følgeplikt. Avhandlingen utgjør en del av instituttets forsikringsrettsprosjekt og publiseres i all hovedsak slik den ble levert til sensur i juni 2023.

Først og fremst vil jeg rette en stor takk til min veileder, professor Amund Bjøranger Tørum. Å arbeide under hans veiledning har vært et privilegium. Amund har på enestående vis utfordret mine tankeprosesser, samtidig som han har oppmuntret meg til å heve blikket, stole på egen vurderingsevne og tørre å ha et kritisk blikk til det etablerte. Videre har hans evne til å alltid følge opp med en stødig hånd, engasjement og tilstedeværelse vært uvurderlig i skriveprosessen. Jeg har generelt hatt stor glede og nytte av hans mange, kloke refleksjoner om rollen som rettsanvender.

Takk til alle forsikringsselskapene, som velvillig delte eksempler på følgepliktklausuler med meg – deres bidrag har vært avgjørende for avhandlingen. Takk til alle markedsaktørene, som finansierte forsikringsrettsprosjektet, og til advokatfirmaet Thommessen og Professor Dr. juris Sjur Brækhus’ Fond, som begge gav meg stipend i forbindelse med skrivingen. En takk går også til resten av sjørettsmiljøet på instituttet, både for innspill og alle de gode samtalene om stort og smått.

Sist, men ikke minst, må jeg rette en stor takk til tidligere vitenskapelig assistent Sigrid Frafjord Landa, som har stilt opp med sin kunnskap, støtte og innspill gjennom hele skriveprosessen.

Oslo, 18. januar 2024

Mina Walen Simensen