Miljørettslige utredningskrav ved åpning for mineralvirksomhet på havbunnen
580/2024

Miljørettslige utredningskrav ved åpning for mineralvirksomhet på havbunnen

MarIus No. 580

Sjørettsfondet
Nordisk institutt for sjørett
Universitetet i Oslo

© Sjørettsfondet, 2024

ISSN: 0332-7868

Sjørettsfondet

University of Oslo

Scandinavian Institute of Maritime Law

P.O. Box 6706 St. Olavs plass 5

N-0130 Oslo

Norway

Phone: 22 85 96 00

E-mail: sjorett-adm@jus.uio.no

Internet: https://www.sjorettsfondet.no/

Editor: Professor dr. juris Trond Solvang –

e-mail: trond.solvang@jus.uio.no

Digital Publishing: Aksell AS

Forord

Denne masteroppgaven skrev jeg som student ved Universitetet i Oslo, våren 2023. Oppgaven er i det vesentlige den samme som jeg leverte til sensur, men med noen endringer etter mange gode innspill fra sensorene mine Marius Gulbranson og Katrine Broch Hauge. Siden innlevering har jeg blant annet lagt til referanser til den etterfølgende behandlingen av åpningsmeldingen for havbunnsmineraler i Stortinget.

Å skrive denne oppgaven har vært krevende og læringskurven har vært bratt, men det har også vært utrolig meningsfylt å få dykke ned i en så aktuell miljørettslig problemstilling.

Det er flere som fortjener en takk. Særlig takk til veilederen min Jon Christian Fløysvik Nordrum for alle nyttige råd og tilbakemeldinger underveis. Takk også til Karen Hjelmervik Nerbø som har vært en uvurderlig støtte hele veien.

En stor takk til WWF Norge som ga meg skrivestipend til oppgaven og særlig til Kaja Lønne Fjærtoft som har gitt meg viktig motivasjon undervis og svart på alle spørsmålene mine om sulfider, noduler og skorsteiner. Jeg vil også takke alle i Dæhlin Sand Advokatfirma for at jeg fikk skrive oppgaven hos dere, for all støtte underveis og nye vennskap.

Tusen takk til Ingrid, Thorbjørn, Åshild og Tine for at dere leste gjennom oppgaven og bidro med nyttige innspill til innhold og språk.

Til slutt en stor takk til min kjære Aslak for tålmodighet, heiarop og gode klemmer når det har røynet på.

Oslo, 11. februar 2024

Ingrid Skjoldvær