5.4 Oppsummering
580/2024

5.4 Oppsummering

Utredningen på åpningsstadiet skal sikre at åpningsprosessen underlegges en miljøvurdering som gjør det mulig å foreta en interesseavveiing mellom mineralvirksomheten som foreslås og andre interesser. Havbunnsmineralloven legger opp til konsekvensutredninger på ulike stadier, men gir ingen føringer på forholdet mellom dem.

Høyesterett har tatt stilling til om sentrale spørsmål i konsekvensutredningen kan utredes på et senere tidspunkt, og om konsekvensutredningen på åpningsstadiet likevel vil oppfylle kravene. Med utgangspunkt i en tolkning av plandirektivet artikkel 5 (2) kom flertallet til at det er anledning til dette dersom det er «rimelig og teneleg» å gjøre utredningen på et senere tidspunkt.(1)HR-2020-2472-P avsnittene 213-241. For eksempel i tilfeller der konsekvensene er svært usikre på åpningstidspunktet. Mindretallet i var uenig i dette og mente det ville være i strid med formålet i plandirektivet om å sørge for at planer og programmer underlegges en miljøvurdering på et tidlig tidspunkt. Dommen er kritisert i teorien.(2)Blant annet av Bjørnebye (2021) og Boe (2021).

Klimadommen inneholder viktige avklaringer om hvilke krav som stilles til konsekvensutredningen på åpningsstadiet, men det er også, som vi har sett, grunn til å stille spørsmål ved overføringsverdien. Selv om både klimavirkningene av oljevirksomhet og virkningene av mineralvirksomhet er usikre, så er det fundamental forskjell på mengden erfaring som finnes om de to næringene. Dette tilsier at det må gjelde strengere utredningskrav for konsekvensutredning av havbunnsmineraler på åpningsstadiet.

Kravet til strategisk utredning på åpningsstadiet kan ikke omgås gjennom å foreslå et område til åpning som er så stort at det ikke lar seg utrede, for på den måten å forskyve utredningen til utbyggingsstadiet. Slike strategier vil være i strid med plandirektivets formål, samt borgernes rettigheter etter Grunnloven § 112 og retten til miljøinformasjon etter Århuskonvensjonen. Tidspunktet for utredning har betydning fordi borgerne må ha reell mulighet til å påvirke utfallet av saksbehandlingen.(3)Hovind (2019) s. 177. Det er derfor viktig at konsekvensutredningen på åpningsstadiet i tilstrekkelig grad fastsetter, beskriver og vurderer miljøvirkningene detaljnivå som gir allmenheten og beslutningstakere mulighet til å ta stilling til virkningene av den foreslåtte mineralvirksomheten.